Elco's, Dioden en LED's

Deze componenten zijn wel polariteit gevoelig en moeten dus goed op de print gesoldeerd worden volgens de componenten opdruk. Gelukkig zijn de waarden van deze componenten direct af te lezen zonder lastige kleur codes.

Elco's

Elco's hebben 2 aansluitdraden: een "+" en een "-" draad. De "+" staat op de print gedrukt bij de locatie van de elco. Op de elco is de "-" aangegeven door een dikke lijn op de zijkant bij de "-" draad, de "+" draad is meestal ook iets langer dan de "-" draad. Dus... de lange draad van de elco moet op de print in het gaatje waar de "+" staat worden gestoken. Kleine bijkomstigheid is dat als je de elco verkeerd aansluit, deze explodeert bij het aansluiten van de spanning... dan weet je het vast (veiligheids bril op!).

Diode & LED

Ook dioden hebben 2 aansluitdraden: een "+" (of Anode) en een "-" (of Kathode) draad. Bij een diode wordt de kathode aangegeven door een dikke ring. Op de print staat dit ook in de componenten opdruk geprint. Als je de diode verkeerd aansluit dan:
- werkt je schakeling totaal niet (D1 verkeerd),
- de tijdvertraging werkt niet, relais komt meteen op (D2 verkeerd),
- kortsluiting (D3 verkeerd) na de tijdvertraging als het relais wordt aangestuurd,
- problemen met de turbodruk (D6 verkeerd).

De LED heeft een lange en een korte draad: lange is "+" (of Anode), korte is "-" (of Kathode). Op de print opdruk wordt de Kathode aangegeven met een platte kant bij de LED. Als je goed kijkt zit deze platte kant ook in de kraag van de LED bij de korte draad.
Doet de LED niets na het inschakelen van de schakelaar dan kan D1 verkeerd gemonteerd zitten of de LED zelf. Ik ga er nu wel van uit dat de spanning reeds is aangesloten op klem 1 en 2 van X1 natuurlijk...